miercuri, 29 august 2012

Eseuri


ESEU:MAMA


De-a lungul timpului , inca de la aparitia termenului de “mama”, semtimentul matern a existat. Schimbarile continue pe care le preceda timpul, mentalitatile, conceptiile, mediul in care traim, fericirea, greutatile vietii, ura, resentimentele, bogatia, saracia, si multe alte obstacole si particularitati ale vietii care exista pot influenta o tanara mamica diferit.
Despre conceptul de a fi mama s-a scris atat in literatura straina cat si in literatura romana. Acest subiect s-a regasit adesea in operele scriitorilor romani, fiind abordatdin perspective diverse si totodata complexe, deoarece mama este o fondatoare a societatii in care traim, ea formeaza caractere, iar sentimntul matern este puternic, nobil, si pur.
Marii scriitori ai literaturii romane cum ar fi: Liviu Rebreanu, George Calinescu, Mihail Sadoveanu, Ioan Slavici, Marin Preda, care, desi nu fac parte din aceiasi perioada, s-a remarcat in operele lor intotdeauna o influenta feminina cu un impact asupra cititorilor.
Un exemplu al mamei se remarca in opera Mara de Ioan Slavici, care este un roman in care se observa relatia parinte-copil. Mara este mama singura a doi copii: Trica si Persida, fiind considerata ca cea mai cunoscuta si consacrata mama din literatura romana.
Alaturi de citatul cu care incepe romanul "A ramas Mara saraca, vaduva cu doi copii, saracutii de ei, dar era tanara si voinica si harnica si Dumnezeu a mai lasat sa aiba si noroc", Mara este o femeie si o mama credincioasa, ea se inchina sa multumeasca Domnului pentru reusita unei afaceri si de asemenea isi invata copii:”Inchinati-va si voi, saracutii mamei!”. In ciuda faptului ca ea isi iubeste copii ei nu o asculta si fac greseli.
Mara nu e doar zgarcita: este si extrem de calculata, ea transforma totul in bani.Are stofa de camatar, prefera sa imprumute totul cu dobanda altora, decat sa investeasca.Pentru copiii ei pune totul la ciorap (fiecare copil cu ciorapul sau). Banul reprezinta totul pentru Mara, pentru ca ea este o businesswoman, cum o numeste Nicolae Manolescu si face orice spre a se sustrage de la plata pensiunii Persidei la maici si nu da nici un ban ca sa scape pe Trica de recrutare.
Toate acestea nu pentru ca nu ar avea sentimente materne pentru copii ei, ci pentru ca ea considera ca banul este un lucru esential in viata unui om, si deci acesta nu se putea lipsi de el si este un amanunt important care atarna greu in societate pentru ca persoanele instarite sunt bine vazute in randul oamenilor si totodata respectate. Persida insasi este o Mara juvenila, iar odata cu varsta aceasta va prelua atat infatisarea cat si obiceiurile mamei sale.
Vitoria Lipan eroina romanului Baltagul de Mihail Sadoveanu, este parinte a doi copii: Gheorghita si Minodora. Ca o mama grijulie, Vitoria, trimite zestrea fetei sale dar si pe aceasta la manastire pentru a fi in siguranta, atunci cand ea se hotaraste sa plece pe urmele sotului disparut.Daca pe fata se hotareste sa o lase la manastire pe baiat il ia cu ea, atat din dorinta lui de a o insoti in calatorie pe care ea o respecta dar si pentru ca in opinia Vitoriei drumul il va maturiza. Dorinta baiatului de a merge cu mama sa se naste din dorinta de a fi alaturi de parintele sau pe care o vede ingandurata si ingrijorata pentru disparita tatalui sau.
Vitoria accepta compania fiului pe parcursul calatoriei atat pentru dorinta lui cat si pentru al forma, pentru a face din el un adevarat barbat, un om curajos, care sa invete din experientele vieti, sa interactionele cu diferite caractere umane dar si cu situatii nepravazute.Dovada ca el devine o persoana mai inteleapta cu mai multe cunostinte despre viata dar si despre oameni o  dovedeste atentia cu care isi priveste mama pe parcursul drumului, comportamentul persoanelor cu care intra in contact. La sfarsitul calatoriei cand afla ca tatal sau este mort, are libertate din partea mamei de a-i face dreptate parintelui mort, aici intersectandu-se conceptii si mentalitatii, astefel omorand ucigasii tatalui sau.Toate cele povestite mai sus dovedesc ca Vitoria Lipan este o mama exemplu pentru copii sai care sunt ascultatori, ea le refuza copiilor rasfatul, ceea ce dovedeste ca este o persoana severa si stricta cu copii sai. Educatia celor doi se axeaza pe invatarea datoriilor morale fata de societate, respectarea traditiilor, dar si a naturii.
In opera lui George Calinescu numita Enigma Otiliei, Aglae Tulea, este mama a trei copii: Olimpia, Aurica si Titi, grija si dragostea pentru fii sai n-o umanineaza, pentru ca este dominata de rautate si vulgaritate. Din cauza nemanifestarii iubirii catre copii ei, Olimpia este parasita de sotul ei, Aurica ramane "fata batrana", iar Titi se va "legana" din ce in ce mai des. Povata referioare la acesta intamplare este aceea ca fara iubirea, grija si sustinerea totala a mamei copii devin alfel decat ceea ce isi doreste ea initial.Toate acestea se intampla din cauza Aglaei care o dadea exemplu negativ pe Otilia verisoara Auricai, spunandu-i sa fie mai infipta daca vrea sa se marite, tot timpul o mustra pe fiica ei, nu o lasa sa ia singura decizii, de asemenea tot timpul intervine in casnicia celeilalte fete, iar pe fiul ei il marginalizeza dovedind ca nu prea ii pasa de el, centrandu-si atentia mai mult pe celelalte fete ale sale. Intotdeauna o judeca pe Aurica si ii zice sa ia exemplu de la Otilia , iar o mama nu isi judeca un copil si nici nu ii da odraslei sale exemplu alt copil. Aglae dorea ca fetele sale sa se casatoreasca din interes, in conceptia ei acest lucru era primordial pentru societate, iar bani in opinia ei aduceau fericire, iar celalalte simtaminte fiind inutile. Ea nu dorea sa dezvolte in copii ei conceptii morale sanatoase, ei fiind doar niste unelte care succeda in societate, pentru a ocupa un loc in societate.
Se obeserva ca intre cele trei mame exista atat asemanari cat si deosebiri.Personajele fac parte din epoci si medii sociale diferite care accentueaza in mod diferit comportamentul mamelor. Astfel ca Aglae din Enigma Otiliei locuieste in mediul urban pe cand Vitoria si Mara isi au provenienta din mediul rural, desi acest lucru nu este important, Mara si Aglae considera cu tarie ca banul aduce fericirea, ele au dorinta  ca fetele lor sa se casatoreasca cu barbati care au avere. Aici se poate observa foarte bine deosebirea dintre cele trei mame. Vitoria pune mare accent pe moralitate pe cand celelalte doua nu, ele pun accent pe conditia sociala.
Sentimentele unei mame sunt intense si pure indiferent de manifestarea lor, aceste sentimente releva faptul ca ele isi iubesc neconditionat copii, indiferent de felul cum actioneaza.
Mamele sunt tot oameni, si in consecinta nu sunt perfecte au greseli, dar sunt singurele fiinte din lume care pot iubi in mod neconditionat, si pot ierta din tot sufletul.
Modul in care ele actioneaza o fac pentru binele copiilor lor si din prea multa dragoste poate sa greseasca sau sa fie prea stricte si trebuie sa tinem cont ca in viata si mediul inconjurator au un impact in luarea deciziilor..
Asadar,in decursul anilor conceptul de “mama” a fost valorificat si transpus in mod diferit de fiecare scriitor, in operele sale.

Un comentariu:

  1. În viața noastră simplă, dragostea joacă un rol foarte specific. Acum suntem capabili să vă facem viața dragostei sănătoasă și nu are spațiu pentru orice tip de probleme. Toate acestea sunt posibile cu ajutorul AGBAZARA TEMPLE OF SOLUTION. Mi-a ajutat să arunc o vrajă care mi-a adus amorul de mult pierdut înapoi cu 48 de ore care m-au lăsat pentru o altă femeie. puteți să-l contactați și pe el ( agbazara@gmail.com ) sau să îl sunați / WhatsApp pe +2348104102662 și să fiți fericit pentru totdeauna cum am acum cu experiența lui.

    RăspundețiȘtergere